Năng lực lắng nghe

Năng lực lắng nghe

Một trong những vấn đề của Công Nghiệp 4.0; Là nó mang lại cho người ta quá nhiều thứ và gần như vô hạn; Trong khi thời gian dành mỗi người hàng ngày, hàng tháng, hàng năm, thậm chí là cả cuộc đời là có hạn.

Như vậy! Chính Công Nghiệp 4.0 đã đặt ta vào thế phải chọn lựa; Chọn lựa đủ thứ, những thứ mà chỉ mới đây ít lâu thôi, ta còn mơ ước để có nó.

Tôi là người thích đọc, nghe và xem; Và tôi đã gặp phải vài vấn đề về những thứ đó, nên rất tâm đắc với chuyên mục Góc Nhìn của VnExpress.

Xin giới thiệu bài viết của Tiến sỹ Lê Đăng Doanh trong chuyên mục/báo ưa thích của tôi:

Thủ tướng Lý Quang Diệu và Tiến sỹ Lê Đăng Doanh

Năng lực lắng nghe

Lý Quang Diệu từng đề nghị cấp dưới, nếu ai viết bài nói xấu Singapore thì mời sang Singapore diện kiến ngay.

Điển hình là giáo sư Paul Krugman của Đại học Princeton, Mỹ – kinh tế gia nhận giải Nobel.

Paul Krugman đã viết hai bài nổi tiếng trên báo Mỹ. Bài thứ nhất, ông tiên đoán kinh tế Liên Xô sẽ sụp đổ. Dựa trên các thông số kinh tế, ông phân tích đường cong GDP ngày càng nhỏ đi, tỷ lệ nghịch với tốc độ phát triển. Liên Xô đăng liền mấy bài phản bác ông.

Bài thứ hai, Paul Krugman phân tích kinh tế Singapore đầu tư kém hiệu quả, tốc độ GDP tăng trưởng chậm lại do độ năng động linh hoạt yếu. Lý Quang Diệu lập tức mời ông sang đàm đạo.

Tôi đã gặp Paul Krugman ở đại học Princeton gần chục năm trước. Tôi nói với ông rằng hai bài nghiên cứu ấy đã giúp tôi phân tích và hiểu kinh tế Việt Nam tốt hơn. Paul Krugman kể cho tôi nghe Lý Quang Diệu đã đón ông như thượng khách, hỏi ông cần gì và làm việc trực tiếp với ông.

Với tốc độ thay đổi của thế giới hiện nay, bài toán đặt ra cho mọi quốc gia là phải thu hút nhân tài. Thu hút nhân tài trên toàn cầu đến nước mình làm việc, mời họ đóng góp ý kiến cho mình, bên cạnh sự cầu thị với nhân tài trong nước. Người nêu tấm gương sáng trọng dụng những ý kiến khác biệt là Lý Quang Diệu.

Bí quyết của Lý Quang Diệu rất thực dụng, luôn lấy thực tế làm tiêu chuẩn đánh giá, tức lấy cái động làm mỏ neo, không tìm kiếm bất cứ lý thuyết nào. Và điều tôi cho rằng làm Singapore lột xác từ một làng chài là nhờ người đứng đầu như ông Lý luôn sẵn sàng thay đổi, không cứng nhắc, không giáo điều.

Cả nước ta sẽ bầu cử Quốc hội khóa XV vào ngày chủ nhật, 23/5/2021. Đó là sự kiện quan trọng nhằm thực hiện Nghị quyết Đại hội Đảng, xây dựng Nhà nước pháp quyền xã hội chủ nghĩa, thực hiện các nhiệm vụ kinh tế – xã hội quan trọng cho 5 năm tới.

Theo quan sát của tôi, trong nhiệm kỳ vừa qua, Quốc hội khóa XIV đã có những đổi mới trong hoạt động. Các phiên thảo luận và chất vấn được tiến hành công khai nhiều hơn. Các đại biểu chuyển từ “đọc tham luận” theo bài chuẩn bị trước sang thảo luận, phản biện, chất vấn trực tiếp trên hội trường nhiều hơn. Quốc hội đã giới hạn thời gian cho phát biểu, hỏi đáp, tạo điều kiện để nhiều ý kiến được trao đổi, phiên họp trở nên sống động và sôi nổi hơn. Qua đó, vai trò giám sát của đại biểu Quốc hội đã cải thiện.

Có thể điểm lại những phiên chất vấn hiệu quả như trường hợp Tập đoàn Vinashin bị thua lỗ nặng hay trường hợp Tổng Thanh tra Chính phủ Trần Văn Truyền trước khi nghỉ hưu đã ký bổ nhiệm 60 vị trí cán bộ chủ chốt.

Bên cạnh những chuyển biến tích cực, theo quan sát của tôi, trong số gần 500 đại biểu Quốc hội được bầu ra, chỉ khoảng 100 đại biểu tích cực lên tiếng, thảo luận, chất vấn, phản biện tại hội trường. Trong khi đó, số đại biểu còn lại ít xuất hiện trên nghị trường và trước báo chí. Việc thực hiện những cam kết sau chất vấn chưa được Quốc hội kiểm tra, giám sát đầy đủ và công khai trong thực tế cũng là vấn đề cần được bổ sung.

Trước và sau mỗi kỳ họp, đại biểu Quốc hội đều có các cuộc tiếp xúc cử tri, song những khuôn mặt cử tri được mời dự ít khi đổi mới. Số cử tri trẻ và phụ nữ chưa được đại diện xứng đáng.

Năm năm qua, công cuộc cải cách của nước ta đã đạt một số tiến bộ được quốc tế công nhận. Chỉ số Năng lực cạnh tranh toàn cầu do Diễn đàn Kinh tế Thế giới công bố năm 2019 cho thấy Việt Nam tăng 10 bậc, xếp thứ 67/141 nền kinh tế. Chỉ số Đổi mới sáng tạo của Việt Nam đã tăng liên tục, từ thứ 89 năm 2013 lên vị trí 45 năm 2018.

Song Chỉ số cảm nhận tham nhũng do Tổ chức Minh bạch Quốc tế công bố, chúng ta chỉ xếp thứ 117/176 nền kinh tế, đòi hỏi Việt Nam phải tiếp tục cải cách thể chế, kiểm soát quyền lực hiệu quả hơn.

Chênh lệch xếp hạng quá xa từ những chỉ tiêu trên chỉ rõ cải cách thể chế đang là khâu yếu nhất. Bộ máy quản lý của chúng ta trùng lắp, cồng kềnh, chi tiêu hành chính quá lớn đòi hỏi phải được tinh giảm mạnh mẽ như Đại hội XIII của Đảng đã đề ra.

Rất mong kỳ họp Quốc hội cuối cùng của khóa cũ và cuộc bầu cử tháng 5 này sẽ tìm ra cách đi hợp lý cho những đòi hỏi cấp bách về đường hướng phát triển của đất nước. Đặc biệt là lựa chọn ra những người dám nói, dám chấp nhận tiếng nói khác biệt và dám làm.

Hết sức tôn trọng sự đa dạng trong suy nghĩ là bài học tôi nhìn ra từ Lý Quang Diệu. Nhiều người đưa ra những ý kiến khác nhau không phải là chống lại nhau và nhằm chống lại ai. Ở nhiều đơn vị nước mình, tôi vẫn thấy người ta quá đề cao việc mọi người phải nói giống nhau. Giống nhau thì làm sao có cái mới, làm sao có đột phá?

Vì thế, nhận ra đâu là ý kiến khác biệt, ý kiến phản ánh thực tế đa dạng, sự biến chuyển tư duy mau lẹ và những lập luận chống lại nhau chính là năng lực quan trọng của người lãnh đạo.

Lê Đăng Doanh


Nguồn: https://vnexpress.net/nang-luc-lang-nghe-4253517.html


Xem thêm

Lý Quang Diệu

Lê Đăng Doanh

Chuyên mục góc nhìn của VnExpress


Sưu tầm

Nguyễn Văn Thân

Giới thiệu Website

Tổng hợp tin bài trên Website

165 thoughts on “Năng lực lắng nghe

 1. Hello everybody, here every one iis sharinng these kinds off familiarity,
  thus it’s nice to read this webpage, and I used tto ppay a quuick visit this
  website every day.

 2. It’s rally a nice annd usful piece off info. I’m satisfie that you
  jujst shared thjis useful information with us. Please keep uss informed
  like this. Thank yyou for sharing.

 3. Hello There. I found your blog using msn. Thhis is a ery well writtn article.

  I will bee sure to bookmark itt and return tto rad more of your
  usesful information. Thanks for the post.
  I will deinitely return.

 4. I hink this iss onee of the most significant information forr me.
  And i aam glad reading your article. Butt want tto remark on some
  gendral things, The website style is wonderful, the articles iss rezlly nice : D.

  Goood job, cheers

 5. What’s up everyone, it’s my firstt visit att this weeb site, and ppost is genuinely fritful for me, keep up
  poosting such posts.

 6. Hi there would you mind letting mee knw which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog inn 3 different brosers and I must say this
  bllog loads a lot fasyer then most. Can yoou recoommend a good web hosting provider aat a fair
  price? Cheers, I appreciate it!

 7. I’m reaally loving tthe theme/design off your weblog.
  Do you eve run intto any web rowser compatibility issues?
  A few of my blog audience hae complained about myy websitte not operating
  correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have anny iddeas tto help fix thks issue?

 8. I blog often and I genuinelly appreciate yur information. Yourr article haas
  truly peakedd my interest. I amm ggoing to take a note off your blog and ksep chscking for new details aboit once pper week.
  I subscribed tto our RSS feed too.

 9. My relaives every time say that I am killing mmy time hete att web, however I know I am getting experience daikly by reaqding such
  fastidious articles or reviews.

 10. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

 11. Я хотел бы выразить свою благодарность автору этой статьи за исчерпывающую информацию, которую он предоставил. Я нашел ответы на многие свои вопросы и получил новые знания. Это действительно ценный ресурс!

 12. Я ценю фактический и информативный характер этой статьи. Она предлагает читателю возможность рассмотреть различные аспекты рассматриваемой проблемы без внушения какого-либо определенного мнения.

 13. Я бы хотел отметить актуальность и релевантность этой статьи. Автор предоставил нам свежую и интересную информацию, которая помогает понять современные тенденции и развитие в данной области. Большое спасибо за такой информативный материал!

 14. I’m curuous tto find outt what blog systesm yyou have beenn utilizing?
  I’m experiencing sopme mijor security prblems ith myy latest siite annd I’d lik to
  find something moe safeguarded. Do yoou have aany suggestions?

 15. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck.| Это сообщение отправлено с сайта https://ru.gototop.ee/

 16. Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.

 17. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 18. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 19. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. But think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could definitely be one of the very best in its niche. Wonderful blog!

 20. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he in fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If attainable, as you turn into experience, would you mind updating your weblog with more details? It is extremely useful for me. Massive thumb up for this blog post!

 21. Hi, i feel that i saw you visited my site so i got here to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to make use of a few of your ideas!!

 22. Good day! This post ckuld nott bee wrutten anyy better!

  Reading thus post remnds me off my god old roim mate! He always kept chatting abokut this.
  I will foeward tgis write-up to him. Fairly certai hee wijll have a good read.

  Maany thaks ffor sharing!

 23. It’s diffcult to fnd well-informed peoole iin this particlar subject, bbut yyou seem like you know wat you’re talking about!
  Thanks

 24. Terrific article! That iss the type of information tha aare meant tto be shared acoss
  the web.Disgrace on thee seerk engines foor not positionning this publish upper!
  Come on over aand viit my site . Thanks =)

 25. Helo there, I discovered your site bby means of Google
  while lookiing ffor a related matter, youhr sie cae up, it srems tto bee
  great. I hve bookarked iit in my googgle bookmarks.

  Hi there, simplly turtned into awasre off your blog thru Google, andd
  found that itt iis reaoly informative. I amm going tto watch out foor brussels.
  I’ll appreciate when you contimue tbis iin future.

  Loots off other foilks will likely bee benefited frokm yoir
  writing. Cheers!

 26. My partnesr and I stumbledd over here from a different web
  address and thiught I might aas welol check things out.
  I liike what I ssee soo noww i am following you. Loook forward to looking into your webb page yett again.

 27. Автор старается сохранить нейтральность, предоставляя обстоятельную основу для дальнейшего рассмотрения темы.

 28. В современном мире, где онлайн-присутствие становится все более важным для бизнеса, повышение видимости и ранжирования сайта в поисковых системах является одной из самых важных задач для веб-мастеров и маркетологов. Одним из основных факторов, влияющих на рост авторитетности сайта, является его DR (Domain Rating), который определяется в основном путем анализа ссылочной массы сайта.

 29. Автор статьи предоставляет факты и аргументы, не влияя на читателя своими собственными предпочтениями или предвзятостью.

 30. I’m not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.

 31. Статья представляет информацию о текущих событиях, описывая различные аспекты ситуации.

 32. Эта статья – источник вдохновения и новых знаний! Я оцениваю уникальный подход автора и его способность представить информацию в увлекательной форме. Это действительно захватывающее чтение!

 33. Очень хорошо организованная статья! Автор умело структурировал информацию, что помогло мне легко следовать за ней. Я ценю его усилия в создании такого четкого и информативного материала.

 34. Someone essentially lend a hand to make significantly articles I might state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the research you made to make this particular post amazing. Great activity!

 35. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 36. Я очень доволен, что прочитал эту статью. Она не только предоставила мне интересные факты, но и вызвала новые мысли и идеи. Очень вдохновляющая работа, которая оставляет след в моей памяти!

 37. Статья содержит ссылки на актуальные и авторитетные источники, что делает ее надежной и достоверной.

 38. Я бы хотел отметить актуальность и релевантность этой статьи. Автор предоставил нам свежую и интересную информацию, которая помогает понять современные тенденции и развитие в данной области. Большое спасибо за такой информативный материал!

 39. Я оцениваю тщательность и точность, с которыми автор подошел к составлению этой статьи. Он привел надежные источники и представил информацию без преувеличений. Благодаря этому, я могу доверять ей как надежному источнику знаний.

 40. Я хотел бы выразить свою восторженность этой статьей! Она не только информативна, но и вдохновляет меня на дальнейшее изучение темы. Автор сумел передать свою страсть и знания, что делает эту статью поистине уникальной.

 41. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thanks!

 42. Читателям предоставляется возможность ознакомиться с различными точками зрения и принять информированное решение.

 43. Автор предлагает разнообразные точки зрения на проблему, что помогает читателю получить обширное понимание ситуации.

 44. You are so cool! I don’t suppose I’ve truly read something like this before. So nice to discover another person with unique thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the internet, someone with some originality!

 45. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and great style and design.

 46. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Thank you

 47. Автор статьи представляет разнообразные аспекты темы, предоставляя факты и аргументы без выражения собственного мнения.

 48. Я прочитал эту статью с большим удовольствием! Она написана ясно и доступно, несмотря на сложность темы. Большое спасибо автору за то, что делает сложные понятия понятными для всех.

 49. Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 50. Автор старается сохранить нейтральность и обеспечить читателей информацией для самостоятельного принятия решений.

 51. Я бы хотел выразить свою благодарность автору этой статьи за его профессионализм и преданность точности. Он предоставил достоверные факты и аргументированные выводы, что делает эту статью надежным источником информации.

 52. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 53. Эта статья является настоящим источником вдохновения и мотивации. Она не только предоставляет информацию, но и стимулирует к дальнейшему изучению темы. Большое спасибо автору за его старания в создании такого мотивирующего контента!

 54. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 55. Я прочитал эту статью с огромным интересом! Автор умело объединил факты, статистику и персональные истории, что делает ее настоящей находкой. Я получил много новых знаний и вдохновения. Браво!

 56. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 57. I do enjoy the manner in which you have presented this specific issue and it does indeed offer us a lot of fodder for thought. Nevertheless, because of what precisely I have seen, I just trust when other feedback pile on that people today keep on point and in no way embark upon a tirade associated with some other news of the day. All the same, thank you for this excellent piece and while I do not agree with the idea in totality, I value the standpoint.

 58. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 59. I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

 60. Эта статья превзошла мои ожидания! Она содержит обширную информацию, иллюстрирует примерами и предлагает практические советы. Я благодарен автору за его усилия в создании такого полезного материала.

 61. Автор старается представить материал нейтрально, оставляя пространство для собственного рассмотрения и анализа.

 62. Эта статья просто великолепна! Она представляет информацию в полном объеме и включает в себя практические примеры и рекомендации. Я нашел ее очень полезной и вдохновляющей. Большое спасибо автору за такую выдающуюся работу!

 63. Эта статья действительно заслуживает высоких похвал! Она содержит информацию, которую я долго искал, и дает полное представление о рассматриваемой теме. Благодарю автора за его тщательную работу и отличное качество материала!

 64. Автор старается сохранить нейтральность, предоставляя обстоятельную основу для дальнейшего рассмотрения темы.

 65. Надеюсь, что эти комментарии добавят ещё больше позитива и поддержки к информационной статье! Это сообщение отправлено с сайта GoToTop.ee

 66. Я бы хотел выразить свою благодарность автору этой статьи за его профессионализм и преданность точности. Он предоставил достоверные факты и аргументированные выводы, что делает эту статью надежным источником информации.

 67. It’s actually a great and useful piece of info. I’m glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 68. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also make comment due to this brilliant post.

 69. Generally I don’t learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 70. Статья содержит анализ преимуществ и недостатков разных решений проблемы, помогая читателю принять информированное решение.

 71. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 72. Статья предлагает объективный обзор исследований, проведенных в данной области. Необходимая информация представлена четко и доступно, что позволяет читателю оценить все аспекты рассматриваемой проблемы.

 73. Статья представляет несколько точек зрения на данную тему и анализирует их достоинства и недостатки. Это помогает читателю рассмотреть проблему с разных сторон и принять информированное решение.

 74. Я хотел бы выразить признательность автору этой статьи за его объективный подход к теме. Он представил разные точки зрения и аргументы, что позволило мне получить полное представление о рассматриваемой проблеме. Очень впечатляюще!

 75. Статья предлагает объективный обзор исследований, проведенных в данной области. Необходимая информация представлена четко и доступно, что позволяет читателю оценить все аспекты рассматриваемой проблемы.

 76. Мне понравилось разнообразие источников, использованных автором для подкрепления своих утверждений.

 77. Автор предлагает читателю разные взгляды на проблему, что способствует формированию собственного мнения.

 78. Спасибо за эту статью! Она превзошла мои ожидания. Информация была представлена кратко и ясно, и я оставил эту статью с более глубоким пониманием темы. Отличная работа!

 79. Статья предлагает объективный обзор исследований, проведенных в данной области. Необходимая информация представлена четко и доступно, что позволяет читателю оценить все аспекты рассматриваемой проблемы.

 80. Автор старается оставаться объективным, что позволяет читателям самостоятельно оценить представленную информацию.

 81. Автор предлагает анализ разных подходов к решению проблемы и их возможных последствий.

 82. Its like you learn my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the ebook in it or something. I believe that you just could do with some p.c. to drive the message home a bit, but instead of that, that is magnificent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 83. Статья предлагает разнообразные точки зрения на тему, предоставляя читателям возможность рассмотреть различные аспекты проблемы.

 84. fantastic points altogether, you just gained a new reader. What would you suggest about your post that you made a few days in the past? Any certain?

 85. Автор статьи представляет информацию в четкой и нейтральной форме, основываясь на надежных источниках.

 86. Я хотел бы выразить свою благодарность автору за его глубокие исследования и ясное изложение. Он сумел объединить сложные концепции и представить их в доступной форме. Это действительно ценный ресурс для всех, кто интересуется этой темой.

 87. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 88. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *